Bra eller dårlig kolesterol
Ikke all kolesterol er dårlig, faktisk så trenger våre organer kolesterol for å kunne fungere effektivt. Kolesterol er en type lipid (fett) som gjør opp strukturene i våre cellemembraner og som bidrar i hormon syntesen og opprettholder kroppens funksjoner. Det spiller også en viktig rolle i å hjelpe leveren å produsere galle, som er nyttig i nedbrytningen av fettstoffer og vitamin D, som bidrar til å holde våre bein sunne. Men hvis kroppen vår produserer og tar inn mer kolesterol enn den trenger for å fungere, kan det føre til alvorlige helseproblemer, og er derfor en av de fremste årsakene til koronar sykdommer.
LDL og HDL
Kolesterol er ikke i stand til å bevege seg rundt i blodet av seg selv, noe som er grunnen til at det er behov for å bli transportert ved hjelp av proteiner. Denne kombinasjonen av kolesterol og proteiner er kjent som lipoprotein. Det finnes to typer av lipoprotein: LDL (Low-Density-Lipoprotein) og HDL(High-Density-Lipopretein). HDL er kolesterol som er i ferd med å bli transportert til leveren hvor det kan kastes eller brytes ned, mens LDL er kolesterol som flyttes rundt kroppen fra leveren.
´Dårlig kolesterol´- Hva gjør LDL?
Å ha LDL i moderate mengder er ikke sannsynlig å være skadelig fordi det opptar kolesterol der hvor det kreves, men hvis dette ikke brukes, lagres det i blodårene, der det kan føre til en oppbygging av lipider, også kjent som plakk. Dette plakket kan forårsake blokkeringer og føre til arterie-herding, aterosklerose, som alle kan føre til alvorlige kardiovaskulære komplikasjoner. Dette er grunnen til at LDL er også kjent som ´dårlig kolesterol´.
´Bra kolesterol´- Hva gjør HDL?
En ideel produksjon av HDL bør stimuleres, dette er på grunn av at dette er kolesterolet som blir tatt vekk fra blodårene og tilbake til leveren. Høye nivåer av HDL kan redusere risikoen for at plakk bygges opp i arteriene, som er grunnen til at det anses å være det ´gode kolesterolet´.
Triglyserider
Triglyserider er fettstoffer som kan bli funnet i blodet. De kommer fra matvarer som melkeprodukter, kjøtt og matoljer. Disse fettstoffene er enten produsert av leveren eller kommer direkte fra kroppens fettlagre. Triglyseridnivåer har en tendens til å være høye hos overvektige, spiser mye fet mat og drikker mye sukkerholdig drikke som brus. De er tatt i betraktning når en persons HDL og LDL nivåer er målt fordi har også en innvirkning på en persons tilbøyelighet til å utvikle hjerte- og karsykdommer.
Overvåking av det gode og dårlige kolesterolet
Det er en vanlig myte at matvarer som har høy kolesterol verdi, bør unngås, og selv om de bidrar til en viss grad - produserer leveren vår opptil 75% av kolesterolet vi trenger. Mettet fett er en annen kilde til kolesterol, som er grunnen til at de som bruker for mye av dette fører til en overflod av LDL og triglyserider i blodet. Jo mer LDL vi har i kroppen vår, fungerer et lavere nivå av HDL, et forhold som virker begge veier.
Å spise for mye mat som inneholder mye mettet fett, samt transfett øker ´dårlig kolesterol´nivåene og triglyserid-nivået. Trening og en balansert diett øker nivået av HDL i blodet vårt, og å bruke umettet fett vil også hjelpe deg å produsere HDL.